Hur gör man egentligen när det är dags för att bada sin katt? Kort sammanfattat är förberedelser det absolut viktigaste. Det finns flera bra anledningar till att bada sin katt, till exempel då katten fäller mycket lös päls, råkar bli väldigt smutsig eller ska bedömas på kattutställning.
Genom bad får man bort mycket lös päls, men också smuts. Resultatet ska vara en päls som är skinande ren men med bibehållna rastypiska egenskaper. För de Brittiska korthåren gäller det alltså att få till en päls som är både ”crisp” (något sträv) och ”luftig”, då pälsen inte ska ligga platt efter kroppen.
Det innebär att man behöver kvalitetsprodukter, kanske några hjälpmedel och faktiskt en stor portion tålamod under badningstillfället. Räkna med att det tar minst 2 timmar att bada en katt, inklusive alla förberedelser och eftervård.
Nedan beskriver vi hur vi brukar preparera våra katter till show, vi rekommenderar också särskilda produkter & hjälpmedel som vi själva gillar att använda.
Förberedelser inför badning
Du behöver köpa produkter som passar din katt, vi brukar använda produkter från Anju Beauté när vi ska på kattutställning. En annan ny produktfavorit är schampo från Ashley Craig Essentials.
Välj rätt schampo för bästa resultat
Anju Beauté
Inför kattutställning använder produkter från Anju Beauté, som finns i välsorterade djurbutiker. Det är framförallt två varianter som vi använder: Vitalité Poils Durs (den limegröna) som ger en krispig känsla till pälsen, eller Blancheur (den blå) för att få ännu mer vit/ljus ton på våra colourpoints eller ljusa katter. Brittiska korthår behöver ingen conditioner vid bad.
Ashley Craig Essentials
Vi använder numera också ett schampo för Ashley Craig Essentials som är oparfymerat och som arbetas in i pälsen väldigt enkelt. Den är också otroligt lätt att skölja ur. Schampot heter 2: Bathe och är oparfymerat & allergivänligt (det passar katter som har känslig hud). Schampot bygger textur, som betyder att pälsen blir ”luftig”/”fluffig”. Vi rekommenderar särskilt detta schampo till den som är nybörjare på att bada katt, eftersom det är så enkelt att arbeta med.
Andra tillbehör till kattbad
Det kan vara tidskrävande att bada sin katt, ibland tar det flera timmar ifall man vill vara noggrann. Att arbeta så effektivt & ergonomiskt som möjligt kan därför vara klokt. Med några hjälpmedel blir processen enklare både för dig och katten.
Ett hundbadkar underlättar, särskilt om det står på stativ och passar bra ifall man tänker bada sin katt ofta. Om man däremot bara badar katter några gånger per kvartal, och vill ha ungefär samma funktion som ett hundbadkar har till ett bättre pris, då kan man till exempel köpa ett babybadkar istället. Vi har ett från Beemoo Care, då får man dessutom ett ”trimbord” på köpet. 😉 När det inte används kan man fälla ihop det så tar det något mindre plats att förvara.
Shoppinglistan
Generellt sett köper vi produkter i montrar på kattutställningar. Många produkter går även att hitta på webshops som 4dogs.se och FelineGood.se.
- Schampo, våra tips på några olika sorter:
- Anju Beauté Vitalité Poils Durs
- Anju Beauté Blancheur
- Ashley Craig Essentials 2: Bathe
- Show Tech ”Earbuddy” öronskydd (används vid föning)
- Hårfön, tystgående
Steg för steg – så badar du din katt
Förberedelser
- Välj schampo, späd ut det med vatten i en bunke eller en blandflaska. Detta underlättar applicering av schampot under badningen.
- Ta fram handdukar. Minst två stycken behövs, gärna i microfiber eller så kallade plutodukar – de absorberar fukt och vatten från pälsen väldigt bra, vilket förkortar torktiden.
- Ställ fram badkaret (om du har ett sådant) eller förbered duschutrymmet. En anti-halkmatta rekommenderas, så halkar inte katten omkring så mycket med tassarna och de blir lugnare. Tips! Man kan även blöta ned en handduk som katten kan stå på under badning, när den blir blöt så fungerar den nästan som en anti-halkmatta.
- Montera duschmunstycket med gummipiggar ifall du har ett sådant. Om du kan så bör du även ställa in vattenstrålen, försök ha så lågt tryck som möjligt från duschmunstycket så att stålarna inte blir för hårda och obehagliga.
- Klipp kattens klor (detta kan man gärna göra någon dag innan badet, så är de inte så vassa).
- Se till att vattnet är strax över fingervarmt (katters kroppstemperatur är lite varmare än oss så därför är det viktigt att man inte kyler ned dem för mycket när man badar dem).
- Ha gärna en medhjälpare till hands – allt som minskar din stress vid badningen minskar även kattens eventuella stress.
Dags att blöta ned katten …
- Katten ska vara helt genomblöt ända in till skinnet innan det är dags för schamponering, det kan ta en liten stund.
- Blöt inte huvudet, det behöver inte schamponeras.Viktigt att katten inte får in vatten i öronen.
- Nu är det dags för schamponering. Ta behållaren med schampoblandningen och häll innehållet försiktigt över hela kattens kropp, glöm inte sidan av kroppen och magen.
- Massera in schampot i pälsen, gnussa in det med snälla och mjuka rörelser.
- Du kan nu behöva ta bort päls fastnat på dina händer.
- När du masserat in hela pälsen kommer den viktigaste delen: sköljningen. Allt schampo ska sköljas ur pälsen – annars kommer det inte bli ett bra slutresultat och allt kan behöva göras om.
- Du kan nu välja att schamponera ännu en gång eller ej.
- Skölj, skölj, skölj.
- När det börjar kännas klart, skölj lite till.
- Innan katten får komma in i en handduk, försök få ur vatten ur pälsen och tassar genom att försiktigt krama ur pälsen och tassarna med händerna.
- Nu kan du ta upp katten i en handduk, och krama snällt ur så mycket vatten du kan ur pälsen.
- Byt till den andra handduken när den första blivit blöt.
- Efter en stund kan man släppa ned katten och låta den självtorka,
ELLER … - Dags att föna katten (det inget måste för korthåriga katter). Om du väljer att föna katten, kom ihåg att inte föna med varmluft på samma område för länge då det kan brännas i kattens hud.
- Man kan med fördel använda öronskydd vid föning. Trycket från den både lugnar katten och dämpar ljudet från hårfönen.
Tänk på att en blöt katt riskerar att bli nedkyld, håll gärna katten i ett varmare rum eller utrymme inomhus.
Tips!
De flesta katter är inte speciellt samarbetsvilliga med duschandet. Håll kvar katten på plats i duschutrymmet genom att hålla en hand över nacken eller runt bröstkorgen. Ett annat bra knep är att låta katten ha en sele på sig, så du som ägare kan ha ett litet ”handtag” på katten – framförallt när ni duschtränar de första gångerna.
Man kan också prova att sätta in en Feliway-adapter i eluttagen några dagar innan man planerat ett bad, för att katten ska vara så stressfri som möjligt.
Kom ihåg: var lugn, metodisk och trygg när du badar & hanterar katten. Händer det något som du inte tänkt dig? Bibehåll då bara ditt lugn och lös situationen metodiskt.
Andra förberedelser
Någon dag innan utställningen är det läge att toppa öronen ifall små hår eller örontofsar finns. Detta för att Brittiskt korthår ska ha runda små öron, och hår- och örontofsar förstör det intrycket på britten.
Ca 2 dagar innan utställning är det läge att klippa klorna på katten.
Klart!
Intresserad av mer?