Ett vanligt problem är att ens katt har övervikt. Visst är det frestande att ge din katt en extra portion mat när den sitter och tittar bedjande på dig med sina stora ögon. Men vad händer egentligen om vi ger efter för ofta? Precis som människor kan katter lida av allvarliga hälsoproblem om de blir överviktiga.
Kattens gulliga och runda figur kan snabbt bli ett bekymmer för dess hälsa och därför är det viktigt att förstå riskerna med att överutfodra din katt. Så hur kan du se skillnaden mellan en katt som är ”storväxt” och en som faktiskt är överviktig? Och varför är det så viktigt att hålla koll på deras vikt?
Hälsoproblem kopplade till övervikt hos vuxna katter
- Diabetes:
Överviktiga katter löper betydligt högre risk att utveckla diabetes. För mycket kroppsfett påverkar insulinproduktionen, vilket kan leda till en livslång behandling med insulin eller för tidig bortgång om detta inte behandlas. - Belastning på leder (artrit):
Överviktiga katter lägger extra press på sina leder, vilket kan leda till artrit och smärtsamma ledproblem. Detta kan begränsa deras rörlighet och göra det svårare för dem att utföra sina dagliga aktiviteter. - Hjärtsjukdomar:
Precis som hos människor, kan överviktiga katter utveckla hjärtproblem. Ökad fettvävnad gör det svårare för hjärtat att pumpa blod effektivt, vilket kan leda till allvarliga hjärtproblem. - Leversjukdomar:
En av de största riskerna med övervikt är en tillstånd som kallas fettlever, där fett ackumuleras i kattens lever och påverkar dess funktion. Detta kan vara livshotande om det inte behandlas, det är viktigt att man omgående kontaktar veterinär om man misstänker att något är fel med sin katt. I dessa fall rekommenderar jag att man vänder sig till Agrias appveterinär för snabb kontakt och rådgivning av veterinär– det ingår i försäkringen utan extra kostnad om du har ditt djur försäkrat hos Agria.
Stor eller bara storväxt? Lär dig se skillnaden på övervikt och kroppsbyggnad
Det kan ibland vara svårt att avgöra om din katt är överviktig eller bara ”storväxt”, särskilt om de har en naturligt robust kroppsbyggnad som vår kattras Brittiskt korthår. Det finns dock några enkla sätt att avgöra om din katt har för mycket fett på kroppen eller om den är sund men kraftigt byggd.
Observera att detta är information som gäller vuxna katter vilka inte längre är i tillväxtfaser.
- Känn på revbenen:
Ett av de enklaste sätten att kontrollera din katts vikt är att känna längs dess sidor. Du bör kunna känna revbenen utan att trycka för hårt. Om revbenen är svåra att känna eller om du måste trycka på ett tjockt lager fett kan det vara ett tecken på att din katt är överviktig. - Titta på midjan:
En katt i god form har en tydlig midja när du tittar på den ovanifrån. Om kattens midja är svår att urskilja eller om midjan ser ut att ha en ”rundad” form kan det vara dags att hålla koll på vikten. Det är dock viktigt att skilja på päls och fett, därför är det alltid viktigt att känna på katten (se punkt 1). - Hängande mage:
Många katter har en lös hudficka som hänger ner under magen, vilket är normalt och kallas ”primordial pouch”. De flesta kattdjur har detta, även tigrar och lejon. Denna ”hängmage” påverkar inte kattens övriga rondör, så är din katt bred ”åt sidorna” till, då är det förmodligen övervikt det handlar om.
Varför det är viktigt att hålla vikten – men med lite utrymme för ”chonk”
Det är väldigt viktigt att hålla din katt vid en hälsosam vikt för att ge bästa förutsättningen för att den får ett långt (och aktivt) liv. En katt i rätt hull är ofta mer lekfull, rör sig lättare och har färre hälsoproblem som vi tidigare nämnt. Genom att hålla din katt i idealvikt minskar du inte bara risken för allvarliga sjukdomar, utan du ger även din katt bättre livskvalitet.
Med det sagt, så behöver inte en katt vara superslank. Det är okej om din katt har en liten hälsosam mängd knubbighet. En liten mjukhet runt magen kan vara helt normalt, särskilt när katten blir äldre och kanske inte är lika aktiv som när den var ung. Nyckeln är att hitta en balans – där din katt får njuta av god mat och motion, utan att det går till överdrift.
Så, vad kom vi fram till?
Att överutfodra sin katt är lätt hänt, men konsekvenserna kan bli både kostsamma och påfrestande för katten. Genom att hålla ett öga på din katts vikt och vara medveten om hälsoriskerna som kommer med övervikt, kan du hjälpa din katt att leva ett längre, friskare och lyckligare liv. Och kom ihåg – lite rundhet är okej, men hälsa kommer alltid först.