Vi planerar kattungar vintern 2024 – Läs mer.

När man föder upp Brittiska korthår är det klokt att dubbelkolla att hjärtat ser bra ut innan man avlar. Det finns en hjärtsjukdom hos katt som heter HCM, vilket står för hypertrofisk kardiomyopati. HCM innebär i korta drag att hjärtat inte kan pumpa runt blod så bra som det borde, och det är en ärftlig defekt.

Det kan vara bra att veta att det inte är en sjukdom som bara Brittiska korthår kan drabbas av, det är faktiskt en sjukdom som kan drabba alla slags katter. Det kan även drabba grisar och människor. Varför vi undersöker katterna är för att vi vill att de kattungar vi föder upp ska få bästa möjliga förutsättningar till ett långt, gott liv. Därför avlar vi på HCM-undersökta katter.

I juni åkte vi till Uppsala och Ultuna Djursjukhus (UDS) för att HCM-undersöka sex av våra katter, Mona (IC SE*Meduseld’s Moon Prism Power Make Up), Luna (CH SE*Meduseld’s Luna P Magic), Briar (SE*Meduseld’s The Lovely Briar Rose), Moses (GIC MagicMoments Mogli), Anki (CH SE*Meduseld’s Miss Love Duck), Petit-chou (JCH SE*Meduseld’s Petit-chou de LWCT). Denna gång var det Ingrid L & Jens H som skötte scanningen. Allihop skötte sig och fick fina omdömen på sina hjärtan. Vi är så glada över att kunna gå till våra favvoveterinärer för HCM-scanning. I september har även Sterling (SE*Meduseld’s The Splendid Sterling) scannats av Einar J på Albano i Danderyd, även han fick ett väldigt fint omdöme.

Mona
Luna
Briar
Moses
SE*Meduseld’s Miss Love Duck
Petit-chou
Sterling

Allihop har normala hjärtan

Vissa av katterna blev scannade för första gången, men det var flera av dem som har scannats förut. Det är alltid bra att följa upp resultaten när katterna blir äldre, för att säkerställa att allt fortfarande ser bra ut.

Kattungeplaner

Vi hoppas på att det ska bli kattungar mellan Sterling och Petit-chou. Övriga avvaktar vi lite med tills vidare. Läs gärna mer om aktuella planer här.

Translate Site »